Siirry sisältöön

Jerisjärven kierros, osa 2

Jerisjärven kierros, osa 2

Kierroksen ensimmäinen osa päättyi Kutunivaan ja tästä jatkamme kierrosta eteenpäin. 

Vain muutama kilometri Kutunivasta eteenpäin tieltä oikealle kääntyy tie Torassieppiin, joka on perinnekylä. 3 kilometrin mittainen tie kannattaa käydä ajamassa ihan sen päätepisteeseen asti ja ihastella kylän tunnelmaa ja maisemia. Kylää halkoo samainen Jerisjoki, joka lähti matkaan Kutunivasta. Jylhäreunainen Torassieppijärvi, joka on pilkistellyt tien vasemmalta reunalta koko matkan, näyttäytyy laajemmin joen ylittävältä sillalta.

Torassiepistä löytyy sekä husky- että porotarhat, joihin pääsee tutustumaan opastuskierroksiin osallistumalla sekä vanha porotila.

Lisäksi sieltä löytyy aivan uutena kohteena ihana Pääkorvan Tila, jonne voi varata oman vierailuajan tutustumaan tilan eläinasukkaisiin sekä upeasti sisutettuihin piharakennuksiin. Tätä paikkaa ei turhaan ole jo heti alusta alkaen kutsuttu Lapin Strömsöksi!

Torassiepistä matka jatkuu Särkijärvelle, josta on käännytään jälleen vasempaan, eli takaisin kohti Rauhalaa. Särkijärvellä sijaitsee taiteilija Veli Koljosen ateljee, jonne voi kyllä mennä käymään, mutta visiitti kannattaa sopia taiteilijan kanssa etukäteen.

Hieman Särkijärven kylän jälkeen tulee tien vasemmalle puolen iso P-paikka, johon kannattaa ehdottomasti kurvata. Pysäköintipaikalla on tulistelupaikka sekä wc:t. Tien toiselta puolelta lähtee polku ylös Särkitunturiin. Särkitunturin retki on monelle Muonion kävijälle ensimmäinen kohde, jossa pääsee helposti tutustumaan tunturiretkeilyyn. Palkinnoksi ylös asti jaksava saa upeat näkymät Särki- ja Jerisjärvien yli koko Pallaksen tunturijonoon. Särkitunturin retkestä lisää myöhemmissä kirjoituksissa!

Mutta myös alhaalta parkkipaikalta saa upean elämyksen yli Suomen kansallismaiseman. Kaksi alinta kuvaa ovat suoraan parkkipaikan reunalta otettuja!  Ja jos tuntuu, että kuvissa on jotain tuttua, niin olet saattanut nähdä Vallilan Muonio-kankaiset verhot jossain :)

***

Edellinen blogikirjoitus

Seuraava blogikirjoitus

***

Ja lisää luettavaa löytyy mm. näiltä sivuilta:

https://discovermuonio.fi/kohde/torassiepin-perinnekyla/

https://velikoljonen.fi/Sivut/veli_koljonen.html

https://discovermuonio.fi/kohde/sarkitunturi/

https://retkipaikka.fi/kevatta-tutkailemassa-jerisjarven-rannalla-kutunivassa/

https://yle.fi/uutiset/3-10621521

https://www.livenowdreamlater.net/fi/2016/08/10/sarkitunturi-muonio/