Siirry sisältöön

Jerisjärven kierros, osa 1

Jerisjärven kierros, osa 1

Jerisjärvestä itsestään olisi vaikka kuinka paljon kerrottavaa ja onneksi moni on jo näitä tarinoita kertonutkin. Kirjoituksen lopussa on mukavia linkkejä tiedonhaluisille :)

Tässä kuitenkin lyhyesti, mitä kaikkea näkmisen arvoista on pelkästään Jerisjärven kiertävän tien varrella, olet sitten liikkeellä autolla tai vaikka polkupyörällä. 

Kierros lähtee mökiltämme vastapäivään.

Porot ovat yleinen näky kaikkialla pohjoisessa ja näitä sarvipäitä pitää ihmisen muistaa väistää. Poroilta puuttuu kokonaan luontainen pelko autoja kohtaan. Pyöräilijöitä ja kävelijöitä ne monasti kyllä tuntuvat pelkäävän. Ja elleivät pelkää, niin älä mene liian lähelle. Säikähtänyt poro voi käyttäytyä aggressiivisesti!

Kun ajetaan vain pieni matka eteenpäin, maisemassa alkaa pilkottaa yksinäinen pyöreä tunturinlaki, Keimiötunturi. Keimiötunturi on Pallas-Ounastunturijonon eteläisin tunturi ja näkyy Jerisjärven alueella erityisen upeana. Keimiötunturin ympäriltä löytyy myös upeita retkikohteita useammallekin päiväretkelle kaikkina vuodenaikoina. Päälle menee polku ja vain 5 km matkan päässä mökiltämme on Pallas-Yllästunturin kansallispuiston info-parkkipaikka, josta lähtee reitti Keimiöjärvelle.

Hieman Keimiötunturin jälkeen tieltä voisi poiketa myös kohti Keimiöniemeä ja kuuluisia kalapirttejä. Mutta jatkamme suoraan (tai no, muista sentään Jeris-hotellin jälkeisestä risteyksestä kääntyä vasemmalle, kohti Särkijärveä) Kutunivaan. Jerisjärven länsipäädystä lähtee laskemaan Jerisjoki ja heti sillan jälkeen oikealta löytyy parkkipaikka. 

Kutuniva on kuuluisa nimenomaan  siellä ympärivuotisesti viihtyvistä joutsenistaan, jotka eivät enää vuosiin ole matkanneet muualle talvehtimaan. Kutunivan alue on upea ympärivuotisesti ja ehdottomasti pysähtymisen arvoinen. Talvisin Kutunivan sulassa viihtyvät sulassa sovussa joutsenten kanssa myös koskikara sekä leikkisä saukko. 

Jos olet liikkeellä päiväaikaan, niin piipahda Kutunivassa Tunturiporossa. Sieltä saa kahvit heidän itseleivotuilla herkuilla, lounasta ja matkamuistoja. Mutta ennen kaikkea sieltä saa paikallisesti jalostettua poronlihaa vaikka kotiin vietäväksi!

Kutunivasta kääntyy myös tie Suomen kalakirjastoon.

***

Edellinen blogikirjoitus

Seuraava blogikirjoitus

***

Lisää tietoa ja luettavaa löydät mm. näiltä sivuilta:

https://discovermuonio.fi/kohde/keimioniemen-kalapirtit/ 

https://retkipaikka.fi/jerisjarven-kalapirtit-keimioniemi-muonio/

https://discovermuonio.fi/jierisjarvella-ja-keimioniemella-1920-luvun-lopulla/

https://retkipaikka.fi/kevatta-tutkailemassa-jerisjarven-rannalla-kutunivassa/

https://www.suomenkalakirjasto.fi/jerisjarvi/ 

https://paivaretkella.blogspot.com/2015/07/keimiotunturi.html 

https://retkipaikka.fi/tunturisusi-2014-keimiotunturin-sumussa/

https://seitakuvia.blogspot.com/2014/08/ilta-keimiotunturilla.html