Siirry sisältöön

Muonion 8 vuodenaikaa: (Joulu)Kaamos

Muonion 8 vuodenaikaa: (Joulu)Kaamos

Vuoden pimein aika on myös vuoden värikkäintä aikaa!

Ne, jotka eivät ole kokeneet kaamosta, kuvittelevat helposti, että se aika, jolloin aurinko ei nouse virallisesti, on täysin säkkipimeää ympärivuorokautisesti. Mitä lähempänä pohjoisnapaa ollaan, niin sitä pidempi on aika, jolloin valoisaa aikaa ei oikeasti olekaan, mutta täällä Suomineidon kainalossa n. 69. leveyspiirin tuntumassa auringon näkymättömyys ei tarkoita loputonta pimeyttä. 

Jo siitä hetkestä, kun ensilumi sataa maahan, koko maailma valaistuu ympärillä, eikä umpipimeää enää ole. Tietenkin yöt ovat pimeitä, mutta mitä matalammalta aurinko paistaa, sitä värikkäämmiksi tunnit ennen auringonnousua - ja laskua muuttuvat. Ja sen 3-viikkoisen jakson aikana, kun aurinko ei nouse ollenkaan, taivas intoutuu mitä hurjempiin ilotulituksiin. On punaista, violettia, keltaista, oranssia, lähes kaikkia sateenkaaren värejä. Ja iltaisin taivaan täyttää tähdet ja kuu. 

Ja revontulet! Ellei olisi pimeää, ei voisi nähdä revontulia, noita taikapyörteitä, jotka lumoavat liikkeellään ja laulullaan. Muonion sijainti on revontulien kannalta täydellinen. Sijaitsemme suoraan maan magneettisia napoja kiertävän revontuliovaalin alla. Todennäköisyys revontulien esiintymiseen on erittäin korkea ja keskimäärin revontulia esiintyy joka toinen ilta.

Edellinen blogikirjoitus

Seuraava blogikirjoitus